Retourpinnen

Retourpinnen, we kennen het in Nederland nog niet zo goed, maar internationaal komen we het al veel vaker tegen. Komt een consument iets terugbrengen in de winkel? Dan is het via een omgekeerde pintransactie mogelijk om digitaal geld terug te geven, in plaats van daarvoor contant geld te gebruiken.

Omgekeerde pintransactie

Op het moment dat u als consument een bepaalde aankoop afrekent met uw pinpas komt daar geen contant geld aan te pas. Zou u het product retourneren? Dan vindt de uitbetaling vaak wel contant plaats. Dankzij retourpinnen is dat niet meer nodig, dit maakt het mogelijk om het geld ook weer elektronisch over te maken via het gebruik van de bankpas. Het is voldoende om als het ware een negatief bedrag te laten pinnen, ter waarde van het bedrag dat u de consument retour wenst te geven. Vervolgens kan de klant een pinbon ondertekenen, om aan te geven dat het geld retour is gestort.

Voordeel van retourpinnen

Het grote voordeel van retourpinnen is dat consumenten niet met grote hoeveelheden contant geld over straat hoeven en dat u dit als winkelier niet achter de hand hoeft te houden. Het retourpinnen biedt op die manier uitkomst bij zowel het verwerken van retouren als het terugbetalen van een borg na de huur van bijvoorbeeld een aanhangwagen. Winkels hoeven de hoge bedragen niet in de kassa achter de hand te houden en de consument kan het geld direct op een bankrekening laten storten, om daar vervolgens meteen de beschikking over te hebben.

Contact met de bank

Wilt u als winkelier gebruik maken van retourpinnen? Dan dient u daarvoor contact op te nemen met de bank waar u klant bent, de banken bepalen immers individueel of het mogelijk is om hier gebruik van te maken. Banken kunnen zelf bepalen of er voldoende belangstelling voor het retourpinnen bestaat, waardoor u het nog niet overal af kunt nemen. De kans is groot dat het retourpinnen in Nederland de komende tijd verder uit zal groeien, nu het ook internationaal duidelijk lijkt dat dit een succesvolle methode blijkt om retouren aan klanten uit te kunnen betalen.