Kredietunie

Een Kredietunie vormt een initiatief om geld uit te lenen aan ondernemers, zodat zij kunnen investeren en groeien. Er bestaan diverse Kredietunie’s in Nederland, die naast geld ook ervaring en bijvoorbeeld een netwerk aanbieden om startende ondernemers op weg te helpen.

Crowdfunding

Het unieke van een Kredietunie is dat men er gebruik maakt van een vorm van crowdfunding, door samen geld bij elkaar te brengen. Bestaande MKB-ondernemers kunnen zich aanmelden als geldverstrekkende partij en coach. Ze geven een bepaald bedrag aan dat ze maximaal willen uitlenen en committeren zich bovendien tot het ondersteunen van startende ondernemers. De startende ondernemer heeft dankzij crowdfunding de mogelijkheid om geld te lenen vanuit de Kredietunie. Dankzij het gecombineerde initiatief lopen de bestaande ondernemers slechts een beperkt risico, terwijl er aan de andere kant voldoende geld bij elkaar komt om de doelen te realiseren.

Voor en door ondernemers

Het unieke van een Kredietunie is dat dit zowel voor als door ondernemers kan worden opgestart. Het zijn de startende ondernemers die vaak tegen een ‘nee’ aanlopen bij de bank en daarom op zoek zijn naar alternatieve vormen van financiering. Ze kunnen dankzij de Kredietunie gebruik maken van een krediet verspreid over meerdere geldverstrekkers, die er door middel van crowdfunding voor zorgen dat er voldoende geld bij elkaar komt. Door allemaal een beetje in te leggen ontstaat er een groot bedrag. Uiteraard leggen de ondernemers het geld zonder winstoogmerk bij elkaar, om startende ondernemers te kunnen helpen.

Geld lenen zonder bank

De Kredietunie maakt het geld lenen zonder bank mogelijk en zorgt er daarmee voor dat ook startende ondernemers met voldoende kapitaal van start kunnen gaan. De banken zijn al enkele jaren behoorlijk terughoudend en dragen op die manier niet bij aan het herstel van de economie in Nederland. De verschillende bestaande ondernemers die deelnemen aan de Kredietunie zorgen er met hun beschikbare kasmiddelen voor dat het geld weer aan het rollen komt en de economie er bovenop kan komen. Bovendien draagt Kredietunie aan de hand van crowdfunding bij aan een betere onderlinge solidariteit tussen de ondernemers, die elkaar verder kunnen helpen.