Online geld lenen

Online geld lenen is een relatief nieuwe manier van een lening afsluiten. Gemak is een groot voordeel, maar kennen deze leningen ook nadelen?

De mogelijkheden van online geld lenen

Tegenwoordig doet men alles online, ook financiële zaken. Het online lenen van geld is daarom gewoon geworden, waarbij sommige financiers dankzij slimme reclamecampagnes een grote naamsbekendheid genieten. Is er nog een verschil tussen een gewone lening en online lenen? Op deze manier geld lenen kent een aantal voordelen die men kan verwachten van een online service. Het is allereerst een snelle en eenvoudige manier van geld lenen. Over het algemeen wordt binnen 24 uur een offerte gemaakt en na akkoord wordt het geld binnen enkele werkdagen op de rekening overgemaakt. Online lenen is in sommige gevallen goedkoper. De lage kosten van een online bank zorgen vertalen zich naar een lagere rente. Instellingen die online lenen kennen vaak een goede dienstverlening die ook buiten kantooruren actief is.

Welke soorten online leningen worden aangeboden?

Online leningen verschillen in principe weinig van conventionele leningen. Vaak worden ze aangegaan als een consumptief krediet, met het oog op de aanschaf van (duurzame) consumptiegoederen. Een online lening kan dus de vorm krijgen van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar online leningen staan vooral bekend om de zogenaamde flitslening (ook wel minilening.) De term flitslening verwijst naar de snelheid waarmee de lening kan worden afgesloten. De populariteit van deze leningen kent een praktische reden. Met een minilening kan door het lenen van een klein bedrag snel een gat worden gedicht of een acute betaling gedaan. Van een minilening is sprake bij een geleend bedrag tussen de 100 en 1000 euro.

Nadelen van een online lening

Wie op Google zoekt naar een online lening zal een groot aantal aanbieders tegenkomen. Maar wie is te vertrouwen? Het zoeken van een online lening vergt gedegen onderzoek waarbij het belangrijk is om gebruikerservaringen te lezen. Vanzelfsprekend dienen de voorwaarden secuur te worden gelezen. Aan de flitslening kleeft een karakteristiek nadeel. De snelheid waarmee het geld wordt vrijgemaakt werkt ook de andere kant op: de lening heeft een korte looptijd (gemiddeld een maand.) De lening moet dus snel worden afgelost en daarbij wordt over het algemeen een hogere rente gerekend dan bij een conventionele lening. Bij sommige online geldverstrekkers kan met een BKR-registratie geld worden geleend wat mensen met schulden uiteindelijk weinig zal helpen. Belangrijk is daarom bij een online lening dat van te voren zekerheid bestaat over de mogelijkheden om de lening te kunnen terugbetalen (bijvoorbeeld omdat het salaris binnen korte tijd wordt uitbetaald.)

Altijd van te voren vergelijken

Zoals bij alle online diensten is het van groot belang om bij een online lening goed gebruik te maken van vergelijkingssites. Met een goede vergelijkingssite krijgt men op overzichtelijke wijze de verschillen in rentes gepresenteerd. Met deze kennis kan vervolgens gezocht worden naar aanbieders met gunstige voorwaarden. Voor een gedegen overzicht van klantervaringen kan men terecht bij Trustpilot. Op deze internationale website worden echte ervaringen van eerdere klanten, ook van aanbieders van online leningen, verzameld en vertaald naar een handig rapportcijfer.