Afbetaling

De grotere winkelketens zoals Mediamarkt, Wehkamp, BCC (enkel in winkel) en IKEA kunt u uw (online) aankopen aanschaffen op afbetaling. Afbetaling betekent dat u een schuld aangaat met het concern waar u het product koopt en deze vervolgens dient te betalen binnen de het afgesproken termijn. De afbetalingstermijn bestaat vaak uit 3, 6, 12, 24 of 36 maanden. Dit betekent dat u elke maand een bepaald bedrag moet voldoen. Kopen op afbetaling heeft zo zijn voordelen. U bent niet direct een grote som geld kwijt en u kun gespreid betalen. Het nadeel van kopen op afbetaling is dat u (meestal) een hoge rente moet betalen. U betaald uiteindelijk dus meer voor het product als dat u deze direct aanschaft zonder een afbetalingsregeling.

Afbetaling in termijnen

Vaak wordt afbetaling in termijnen toegepast voor de grotere aankopen. Hierbij kunt u denken aan; wasmachine, auto, televisie en dergelijke. Met name witgoed is de laatste jaren erg in trek om op afbetaling te kopen. De financiële crisis hakt erin en de koopkracht neemt af. Hoewel anno 2014 de koopkracht weer langzaam stijgt blijft de werkloosheid stijgen. Mensen komen in de bijstand terecht omdat zei geen werk kunnen vinden. Dan dient de persoon in de bijstand met een zeer gering bedrag per maand rond te komen waardoor een grote uitgave er niet inzit. Mensen in de bijstand of een zeer beperkt inkomen hebben kunnen alsnog een grotere uitgave doen als men kiest voor kopen op afbetaling. Tegenwoordig stunten ook een aantal grote bedrijven voor het kopen op afbetaling tegen 0% rente. U betaald dus binnen de afgesproken termijnen zonder rente. Wellicht komen alsnog de administratiekosten voor uw rekening. De administratiekosten bedraagt doorgaans rond de 5 tot 15 euro.
Let wel, dergelijke grote ketens schakelen direct een deurwaarder in als u een dag te laat bent met betalen. Zorg ervoor dat u geen betalingsachterstand krijgt.