Lening afkopen

Kun je een lening afkopen?
Wie een lening afsluit kan na verloop van tijd vol afgunst toekijken hoe de rente is gedaald. Betere leningen zijn opeens mogelijk. Ook kan het scenario zich voordoen dat de persoonlijke financiële situatie enorm is verbeterd sinds leningen zijn afgesloten. Misschien is het een goed moment om een lening, bijvoorbeeld met spaargeld, in een keer af te kopen zodat niet jarenlang een hoge rente hoeft te worden betaald. Het lijkt inderdaad een eenvoudig idee, maar men moet wel met een aantal zaken rekening houden.

Hypotheek afkopen

Zeker bij hypotheken wordt vrijwel altijd een boeterente verrekend in het geval van het omzetten van een lening (ook wel herfinanciering.) Hiermee wordt het eenvoudig en vaak van hypotheek veranderen tegengegaan. Men kan tegenwoordig vrij eenvoudig berekenen of de afkoop van een hypothecaire lening geld bespaart, ofwel de nieuwe lage rente weegt op tegen de renteboete (en bijkomende kosten van notaris en advies.) Vaak gaat men eerst bij de eigen bank op zoek naar een nieuwe hypotheek. Wanneer het voorstel van de bank voor herfinanciering niet aan de verwachtingen voldoet, is het mogelijk om bij de concurrentie te informeren. Op het ogenblik is het een gunstig moment om rond te kijken aangezien met de komst van een aantal buitenlandse spelers de concurrentie op de hypotheekmarkt groot is.

Oversluiten en samenvoegen

Afkopen van leningen wordt vaak oversluiten genoemd. Oversluiten is denkbaar in een situatie waarbij men verschillende leningen heeft uitstaan. Men kan proberen om deze leningen te bundelen tegen een gunstige rente. Maar ook is sleutelen aan details van de looptijd mogelijk. Dat leidt vanzelfsprekend al snel tot een besparing vanwege lagere maandlasten. Zeker wanneer de administratie en betalingsverplichtingen van leningen boven het hoofd groeien, kan een bundeling voor overzicht zorgen. Bundeling is een gunstige manier van oversluiten maar is voor een groot deel afhankelijk van de gewilligheid van lenende partijen. Een andere manier om leningen af te kopen bestaat uit het afsluiten van een nieuwe lening tegen een gunstigere rente dan betaald wordt voor de lopende rente. Met de nieuwe rente lost men vervolgens de lening met de ongunstige rente af. Vanzelfsprekend moet het verschil tussen de rentes aanzienlijk zijn en bestaat het gevaar dat men in een leenspiraal terechtkomt.