Consumptief krediet

Consumptief krediet zijn alle leningen die gebruikt worden om consumptiegoederen aan te schaffen. Er bestaan verschillende soorten consumptief krediet.

Wat is consumptief krediet?

Onder consumptief krediet worden alle kredieten verstaan die bestemd zijn voor de aankoop van (duurzame) consumptiegoederen. Er is pas sprake van een consumptief krediet wanneer de looptijd van de lening langer dan drie maanden is. Hypotheken vallen niet onder deze vorm van krediet. Bij consumptiegoederen kan men denken aan grote aankopen als een auto, wasmachine of computer. Maar ook aankopen die men online op afbetaling doet, gelden als consumptief krediet.

Welke soorten consumptief krediet zijn mogelijk?

Consumptief krediet bestaat uit een aantal verschillende soorten leningen. Rood staan op de reguliere betaalrekening is bijvoorbeeld ook een vorm van consumptief krediet. Het wordt vaak vergeten dat rood staan, ondanks het gemak, een ongunstig krediet is met een hoge rente in vergelijking met een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een populaire kredietvorm die vooral grote flexibiliteit biedt. Men sluit een krediet af met een bepaalde limiet en kan dan geld lenen wanneer een aankoop daarom vraagt. Er wordt alleen rente betaald over het bedrag dat men leent. Bovendien kan men vervroegd aflossen en deze terugbetaalde bedragen mogen vervolgens weer worden opgenomen. De grote tegenhanger van het doorlopend krediet is de persoonlijke lening (ook wel aflopend krediet.) Dit een meer klassieke lening waarbij een vast bedrag wordt geleend dat maandelijks, over een van te voren afgesproken periode, met rente moet worden terugbetaald. De persoonlijke lening is zeer geschikt voor het doen van een grote aankoop waarvan met precies het bedrag weet (denk bijvoorbeeld aan een auto.)

Overige vormen van consumptief krediet

Kopen op afbetaling is een wijdverspreide vorm van consumptief krediet. In plaats van te sparen voor een aankoop draait men de betaling als het ware om. Men schaft het product aan en begint daarna met betaling in termijnen. Pas wanneer het geleende bedrag is afbetaald wordt men echt eigenaar van het product. De creditcard is steeds meer ingeburgerd geraakt, vooral omdat het hiermee veel eenvoudiger is om op buitenlandse webshops producten te kopen. De rente die men betaalt voor het gebruik van een creditcard kan aan de hoge kant zijn, vaak zal dit door de lagere prijzen van buitenlands webshops nog steeds voordeliger uitpakken.

Waar moet men op letten?

Bij het afsluiten van een consumptief krediet moet vooral op twee zaken worden gelet. De voorwaarden en rentes kunnen bij aanbieders van persoonlijk en doorlopend krediet (maar ook van creditcards) onderling aanzienlijk verschillen. Goed vergelijken voordat men een lening afsluit, is dus altijd aan te raden zodat het betalen van onnodig hoge rente kan worden vermeden. Onderdeel van de vergelijking zijn ook verborgen kosten. Denk hierbij aan de provisies, overheadkosten, opslag voor het kredietrisico en winstopslag. Deze kosten worden de nominale rente genoemd. Daarnaast is het belangrijk om nooit een lening af te sluiten met een met een langere looptijd dan de levensduur van het product dat wordt aangeschaft. Men wil altijd voorkomen dat betaald wordt voor een product dat niet meer in gebruik is. Lees ook meer informatie over spaarkrediet.