Bureau Krediet Registratie

Het BKR staat voor het Bureau Krediet Registratie, de organisatie die in Nederland de kredieten bijhoudt die we afsluiten. U komt automatisch in het register terecht, wanneer u besluit om een lening af te sluiten.

Wat is het BKR?

Het BKR is een instelling die werkt voor de verschillende banken in Nederland. Het is een onafhankelijke instelling, die puur kijkt naar de kredieten die we in Nederland afsluiten. Het mooie hiervan is dat men er verder eigenlijk geen oordeel aanhangt, maar alleen kijkt naar de objectieve situatie. Het zijn vervolgens de banken en andere kredietverstrekkers die bijvoorbeeld aangeven dat een bepaalde codering ertoe leidt dat u niet zomaar een nieuw krediet af kunt sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de A-coderingen van het BKR, die er doorgaans toe leiden dat u niet de mogelijkheid heeft om een nieuw krediet aan te gaan.

Wat doet het BKR?

Het Bureau Krediet Registratie ontvangt van de banken een melding op het moment dat u besluit een regulier krediet af te sluiten. Er wordt als het ware een melding van gemaakt, op basis waarvan het BKR dit vervolgens in de administratie opneemt. Stel dat u bijvoorbeeld €5.000 wilt lenen, dan zal het BKR dat noteren en er daarmee voor zorgen dat ook andere banken dit kunnen nakijken. Het BKR kan van de banken een melding krijgen dat u een achterstand oploopt, om vervolgens een A-codering uit te geven en daarmee als het ware voor een waarschuwing voor de banken te zorgen.

Geld lenen zonder BKR

Wilt u geld lenen, zonder dat het Bureau Krediet Registratie dat ontdekt of er een melding van kan maken? Dan is het verstandig om eens goed te kijken naar de mogelijkheden van een minilening, of een ander krediet van maximaal een paar honderd euro. De meeste kredietverstrekkers maken hier in dat geval geen melding van bij het Bureau Krediet Registratie, waardoor u het geld redelijk anoniem kunt lenen. Heeft u het krediet weer afbetaald? Dan valt er bij het BKR in ieder geval niets over terug te vinden en heeft dit dus geen gevolgen voor andere kredieten.

Geld lenen met BKR

U kunt aan de andere kant ook bewust geld lenen met BKR, aangezien het Bureau Krediet Registratie er via de banken dan voor zorgt dat u niet teveel leent. Het BKR houdt de lening bij en geeft de banken daarmee aan of u op dit moment schulden heeft lopen. Doet u een nieuwe aanvraag en kunt u die lening eigenlijk niet meer betalen? Dan zullen de banken de gegevens van het Bureau Krediet Registratie gebruiken om dit na te gaan en u vervolgens aangeven dat u niet zomaar de mogelijkheid heeft om een nieuwe lening af te sluiten.