Wat is spaarkrediet?
Spaarkrediet is een alternatieve vorm van doorlopend krediet. Het gaat hier om een doorlopend krediet waarbij men tegelijkertijd spaart. De basis is hetzelfde als een conventioneel doorlopend krediet: men krijgt de mogelijkheid om op elk moment geld op te nemen tot een van te voren afgesproken limiet. Men kent geen verplichting om het complete bedrag op te nemen en rente wordt alleen betaald over het bedrag dat daadwerkelijk is opgenomen. Vanzelfsprekend kent het spaarkrediet een aantal verschillen waarbij als basis geldt dat men in tegenstelling tot een doorlopend krediet pas aan het eind van een looptijd aflost.
Werking spaarkrediet
Net als bij een doorlopend krediet maakt men bij een spaarkrediet een afspraak over het maximum te lenen bedrag. In plaats van afspraken over directe aflossing wordt bij een spaarkrediet een eindtermijn vastgesteld. Aflossen krijgt de vorm van sparen. Hiervoor wordt naast het krediet een spaarverzekering afgesloten. Voor deze verzekering betaalt men maandelijks een bedrag waarmee kapitaal wordt opgebouwd dat uiteindelijk de totale lening aflost. De spaarverzekering kent looptijden van minimaal 15 jaar zodat op redelijke wijze een aflossing kan worden gespaard. Het tussentijds aflossen van een doorlopend krediet wordt door sommige aanbieders gehandhaafd bij een spaarkrediet. Bij andere aanbieders is tussentijds aflossen geen optie en vindt de aflossing dus echt pas plaats aan het einde van de spaarverzekering. Over het wel of niet tussentijds aflossen van een spaarkrediet bestaat soms onduidelijkheid. Het is dus zeer belangrijk om dit en de totale kosten van te voren goed uit te zoeken zodat men niet voor verrassingen komt te staan.
Voor- en nadelen
Spaarkredieten zijn redelijk complexe producten. Flexibel opnemen maakt het tot een wezenlijk andere manier van sparen. Wat zijn de voor- en nadelen van een spaarkrediet? Spaarkrediet kent de voordelen van een doorlopend krediet: eenvoudig toegang tot extra financiële middelen op het moment dat het nodig is. Rente wordt alleen betaald over het werkelijke bedrag dat men leent. Wie gunstige voorwaarden weet te vinden is met een spaarkrediet vaak goed goedkoper uit dan met een conventioneel doorlopend krediet. Aan de andere kant is de rente van een spaarkrediet hoger dan bij een persoonlijke lening. Aangezien de lening wordt afgesloten voor een consumptief doeleinde is de rente niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Belangrijkste nadeel blijft natuurlijk dat men minstens 15 jaar vastzit aan de afbetaling.
Zoekt u een alternatief voor sparen? Ga dan naar sparen in het buitenland.