
Met betrekking tot zijn partners heeft Nederland een aanzienlijk lager uitzonderlijk record per persoon. Het is zelfs het enige land in Europa waar dit in 2023 lager is dan in 2003, volgens statistieken van de Association of Funding Enterprises (VFN). Hoewel de Nederlandse wetgeving consumenten goed beschermt, ziet voorzitter Martin Aalders ook dat er sprake is van overregulering, en dat financieringsaspecten zoals flash funds en Buy Now, Pay Later (BNPL) gebrek hebben aan regelgeving. Hoewel het verstrekken van krediet zichtbaar kan zijn, moet ervoor worden gezorgd dat het wordt uitgevoerd in een veilige omgeving zonder dat mensen in financiële moeilijkheden komen, zegt Aalders.
Hoe verklaar je dat Nederland als enige land in 2023 een lagere betaling per persoon heeft dan 2003?  ,
Willows: Je kunt zien dat het over het algemeen Franse gedrag is om te bewaren voordat we iets kopen. In andere landen is het vaak populairder om sneller te gebruiken. Het verschil is groot: een Frans heeft gemiddeld vijf keer meer krediet dan een Nederlander. De bescherming van de koper speelt ook een grote verantwoordelijkheid. Nederland heeft strenge bankrichtlijnen, waardoor het moeilijker wordt om een lening te bepleiten. Nederland staat hier al decennia voorop. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Europese wetgeving, de richtlijn consumentenkrediet 2 (CCD2) die in 2026 in werking zal treden. Deze wetgeving verplicht de EU-lidstaten strengere regels inzake ratings aan te bieden. Deze principes zijn al lange tijd in Nederland van kracht en de productnormen zijn de afgelopen jaren in Nederland verder aangescherpt.
Welke elementen dragen bij tot de afname van de breaks per hoofd in Nederland?
U kunt verwachten krediet te verhogen als gevolg van inflatie betalingen, zoals auto lening effecten, duurder worden. Door de strenge productnormen kunnen individuen onder andere minder lenen. Waar je vroeger een hoger volume met hetzelfde geld kocht, is het nu minder. Tegelijkertijd zijn de strenge leennormen natuurlijk bedoeld om individuen te beschermen tegen overmatige schuldenlasten. Dit kan echter een destructief effect hebben: als mensen het moeilijk vinden om een regelmatige lening te krijgen, zoeken ze vaak naar minder goed beschermde alternatieven..
Welke effecten heeft financiering zoals BNPL, persoonlijke huur en persoonlijke leningen op de klantenkredietmarkt?
Deze vormen van financiering hebben zeker gevolgen, vooral omdat ze niet over het algemeen geregistreerd zijn bij de BKR Foundation. Persoonlijke leasing wordt bewust geregistreerd, maar verschillende vormen, zoals BNPL, display krediet en persoonlijke leningen niet. Dit maakt mensen minder schulden dan ze echt hebben. Een ander gevaar is dat mensen onvrijwillig heel veel lenen. Zonder volledige registratie missen leningen het perfecte imago, waardoor iemand sneller in financiële problemen komt. De oplossing is om dit soort krediet beter te reguleren door middel van een krediettest en kredietregistratie.
Welke kansen en risico’s ziet u voor de Nederlandse consumentenkredietmarkt?
Consummatieve krediet is nodig voor veel mensen. Het helpt bij grote aankopen, zoals een auto, woninginrichting of verbeteringen aan het huis. Als krediet onbereikbaar wordt voor te veel mensen vanwege strenge leningsnormen, kan dat een ander probleem zijn. Mensen met een lager inkomen kunnen dan geen financiering krijgen voor noodzakelijke uitgaven en dan gaan zoeken naar krediet via andere ongereguleerde manieren. De uitdaging is om een goed evenwicht te vinden. Het krediet moet toegankelijk blijven en de consumenten moeten adequaat worden beschermd.